Clara Gosien Schoonman
Ki Notes, Shiatsu en Acupunctuur, tevens Chi Kung training
 
rotatie berg.jpg

Ki in balans?

 

ALS KI STROOMT IN ONS LICHAAM VOELEN WE ONS FIT.

Ons lichaam herbergt een netwerk van meridianen waarlangs Ki beweegt. ‘Ki’ is een japans woord. Je kunt het vertalen met ‘energie’, ‘vitaliteit’ of ‘levenskracht’. De Ki  zet allerlei processen in beweging. Een mooie beschrijving vind ik ook: ‘Ki is een kwaliteit van iets waardoor het tot leven komt’. In het chinees wordt ook wel gesproken over ‘Chi’ of ‘Qi’.

Ki is geen idee, je kunt Ki voelen, het is een ervaring van het lichaam.

Goede doorstroming van Ki in ons lichaam zorgt ervoor dat we ons fit voelen; zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel.

Westers gezien kennen we ons lichaam in termen als bloedsomloop, lymfecirculatie, zenuwbanen, spierweefsel, organen, huid. Dit zijn fysieke structuren, zichtbaar en tastbaar. Verder is er een psyche die ons functioneren beinvloedt, deze is wat minder aanraakbaar. Maar de werking ervan is volop merkbaar. Daar zijn we mee groot geworden in de westerse geneeskunde.

Hierdoor kan het vreemd zijn als er wordt gesproken over circulatie van Ki in de meridianen.
Dit is een structuur die wellicht minder fysiek zichtbaar is, maar functioneel wel aantoonbaar. En in het verre oosten is de werking van Ki sinds duizenden jaren onderzocht en de beinvloeding van hiervan verfijnd. In de oosterse geneeswijzen vormt het vitaal houden van de beweging of stroming van Ki via de meridianen in het lichaam de basis voor onze gezondheid. Het is van vitaal belang voor het goed blijven functioneren van ons als mens.