Clara Gosien Schoonman
Ki Notes, Shiatsu en Acupunctuur, tevens Chi Kung training
 
foto boom doorn.jpg

Staan als een boom

In Chi Kung oefenen en ontwikkelen we de levensenergie, ofwel Chi (chinees) of Ki (japans)

'Het is de kunst van de batterij opladen'.

We doen oefeningen die het lichaam vrijmaken en van spanning ontdoen. We oefenen verschillende staande houdingen, afgewisseld met bewegende Chi Kung  oefeningen. Zo kan de Chi vrij stromen.

Hierdoor verbetert de circulatie en wordt de immuniteit van het lichaam versterkt. Je vergroot je lichaamsbewustzijn, zodat je je meer bewust wordt van je houding. Je gaat meer ruimte ervaren in het lichaam zodat je meer balans en aanpassingsvermogen kunt vinden in het lichaam. We trainen de kernstructuur van het lichaam. Je gaat dit steeds meer als midden ervaren. Zo kan je steeds weer vanuit uiterste en extreme situaties in het dagelijks leven, met het moeiteloze midden contact maken. Dit geeft rust, stevigheid en een zekere lichtheid.

Binnen de Chi Kung traditie zijn er verscillende stijlen. Zhan Zhuang Chi Kung is de stijl die wij beoefenen. Vrij vertaald betekent dit 'staan als een boom'.

Bomen groeiten op verschillende wijzen. Takken groeien kronkelig of recht. Er ontstaat een meer grillig of speels of meer strak uiterlijk. Bomen hebben gemeen dat takken van de aarde af groeien en wortels de aarde in groeien. Takken met bladeren reiken uit naar de hemel voor opnamen van licht en voeding.Wortels groeien in de aarde voor opname van water en voeding. Dit om te kunnen groeien. Er is een continue uitwisseling met de omgeving om te kunnen leven. Er is een conitunue beweging van de lucht naar de aarde, van de aarde naar de lucht, via de sapstromen in de stam van de boom.

In de Chi Kung maken we de vergelijking met de boom. De sapstroom in de boom vegelijken we met de stroming van Chi door het lichaam. De stroom die van belang is voor de vitaliteit van het lichaam.