Clara Gosien Schoonman
Ki Notes, Shiatsu en Acupunctuur, tevens Chi Kung training
 
klaprozen in omgeving

Oosterse geneeswijzen

Zowel acupunctuur, shiatsu als chi kung horen tot de oosterse geneeswijzen.

Deze geneeswijzen gaan uit van het principe dat ieder mens uniek is en verschilt van een ander. De mens is voortdurend in interactie met de wereld om hem of haar heen en is steeds in beweging. Leven is veranderen. Als je niet meebeweegt in de verandering loop je vast. Belangrijk is ook het denken en voelen vanuit een geheel. Alles wat leeft heeft Ki in zich. Ki in balans? 
Als de Ki die door de meridianen in het lichaam vrij stroomt, is iemand gezond. Als de ki stroom blokkeert, vermindert dat het functioneren van iemand. Als er stilstand of stagnatie optreedt, heeft dat na verloop van tijd ziekte tot gevolg.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Omgevingsfactoren, zoals weersinvloeden of stress, kunnen van buitenaf op iemand inwerken. Emoties, mentale en spirituele aspecten van een persoon kunnen van binnenuit invloed uitoefenen.

Dit heeft gevolgen voor de wijze van behandelen. Het betekent dat iemand met een klacht een andere behandeling kan krijgen dan iemand anders met diezelfde klacht. Steeds wordt de persoon bezien in het licht van zijn of haar omstandigheden. Dat maakt de diagnose complexer, maar wel meer afgestemd op en passend voor eenieder.

De oosterse geneeswijzen zijn gebaseerd op andere theorieën dan de westerse geneeskunde. Maar hoewel dit het geval is, kunnen beide geneeswijzen naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. Beide geneeswijzen bewijzen hun effectiviteit bij specifieke kwalen en symptomen.